Insuficienta renala/Boli renale/Dializa

In Glomerulonefrite Acute, cand diureza este sub 1000 ml/zi este recomandabil un regim hipoproteic (20 g proteine/zi), insa, dupa ce diureza creste, se recomanda un regim hipercaloric, mai bogat in proteine. Este de evitat sa fie prelungit regimul hipoproteic, deoarece impiedica resorbtia edemelor si/sau asociaza edeme hipoproteinemice. De asemenea, regimul hipoproteic declanseaza procesele de autofagie.

In Glomerulonefritele Cronice, obiectivele primare sunt reducerea edemelor, hipoalbuminemiei si hiperlipidemiei ce caracterizeaza sindromul nefrotic. Dieta trebuie sa asigure suficiente proteine si energie pentru a mentine pozitiv bilantul azotat, pentru a creste concentratia plasmatica a albuminei si a reduce edemele. In trecut, dieta principala la pacientii cu sindrom nefrotic presupunea un aport de 1.5 g proteine/kg corp/zi in speranta prevenirii malnutritiei proteice. In prezent, se considera ca 0.8 g proteine/kg corp/zi pot duce la scaderea proteinuriei, fara modificarea nivelului albuminelor serice.

Pentru utilizarea optima a proteinelor, este nevoie ca ¾ din aceastea sa aiba valoare biologica mare. Aportul energetic trebuie sa fie de 35-50 kcal/kg corp/zi la adult si 100-150kcal/kg corp/zi la copii.

In Nefropatiile Interstitiale este important pentru medic sa monitorizeze azotemia.

In Pielonefrita Acuta nu se impun restrictii proteice, deoarece nu exista sindrom edematos. In cazurile rare, in care asociaza insuficienta renala se recomanda restrictia proteica si cresterea cantitatii de lichide consumate.

In Pielornefrita Cronica cantitatea de proteine permisa este apropiata de cea a omului normal, cu ata mai mult cu cat filtratul glomerular are valori mai apropiate de normal. In cazurile care nu asociaza insuficienta renala, recomandarea este 1g/kg corp/zi. De asemenea, in dieta pacientilor cu pielonefrita cronica se va recomanda un consum mai mare de sare/sodiu (3g/zi), cu exceptia pacientilor ce asociaza HTA si a celor carea asociaza edeme. Cand asociaza insuficienta renala cronica, aportul de proteine va fi redus.

Dieta in Insuficienta Renala Acuta (IRA) este in particular importanta, pentru ca pacientii, pe langa retentie azotata, acidoza metabolica si tulburari hidroelectrolitice, prezinta si stres metabolic ce duce la cresterea necesarului proteic. In stadiile precoce IRA, pacientii nu se pot alimenta (diaree, varsaturi), astfel ca cea mai buna solutie pentru reducerea catabolismului proteic este nutritia parenterala, bogata in glucide. In IRA necesarul energetic se masoara prin calorimetrie indirecta. Cand nu exista aceasta posibilitate, se considera 30-40 kcal/kg corp/zi. Un aport caloric excesiv duce la cresterea productiei de CO2.

Necesarul de proteine in IRA la pacienti nedializati : 0.5-0.8 g/kg corp/zi.

 

Dializa

 

La bolnavii dializati, se pot inregistra pierderi proteice de 20-30 g/24 ore, cu o medie de 1 g/ora. Hipoalbuminemia, ca expresie a malnutritiei proteice severe si de durata, este cel mai important factor de risc pentru mortalitatea precoce a pacientilor dializati.

Hemodializa – necesar proteic 1-1.2 g/kg corp/zi pentru a se inlocui cantitatea pierduta in dializant.

Dializa peritoneala intermitenta – necesar proteic 1.2 – 1.5 g/kg corp/zi.

Dializa peritoneala ambulatorie – se pierde o cantitate si mai mare de proteine, astfel ca se administreaza mai multe proteine si, de asemenea, se suplimenteaza cantitatea de sodiu si potasiu, tot datorita pierderilor.

In cadrul dializei peritoneale, creste absorbtia de glucoza, fapt ce duce la crestea aportului energetic. In acest caz, se va evita un regim hiperproteic si se va alege un regim bogat in glucide si lipide.

Cand dializa si hemofiltrarea nu sunt disponibile, se practica un regim hipercaloric si hiperproteic, insa trebuie monitorizat atent nivelul glucozei.

La pacientii stabilizati, dupa incetarea dializei, inainte de reluarea functiilor renale se recomanda un aport proteic de 0.8 – 1 g/kg corp/zi.

 

Terapia   medicala nutritionala în IRA

Resource   2.0 Vanilla

Nutrient

Cantitate

Boala   renala

4 x   200 ml/zi

5 x   200 ml/zi

Proteine

0,8-1,0 g/kg greutate ideala, crescând pe masura ce RFG   revine la normal

Alterarea   functiilor (predializa): 0.6 – 0.8 g

HD :1-1.2 g (1.2-1.5 pentru repletie)

DPI, DPAC : 1.2 g (1.5 g pentru repletie)

Posttransplant :   1.5 – 2 g < 6 sapt, 1 g >6 sapt

72 g proteine

90 g proteine

60% trebuie sa fie proteine cu valoare biologica inalta

Energie

30-40 kcal/kg corp

1600 kcal

2000   kcal

Potasiu   (K)

30-50 mEq/zi în faza oligurica (în functie de diureza,   dializa si nivelul K seric);

2-3 g   (cu exc. DPAC : 6-8 g)

419mg x 4 = 1,67 g

419 mg x 5 = 2,1 g

se   înlocuiesc pierderile în faza diuretica

Sodiu   (Na)

20-40   mEq/zi în faza oligurica (în functie de diureza, edeme, dializa si nivelul   seric al Na);

2-3 g   (cu exc. DPAC: 3-4 g)

199   mg x 4=0.8 g

1 g

se   înlocuiesc pierderile în faza diuretica

Fluide

se   înlocuiesc pierderile din ziua precedenta (varsaturi, diaree, urina) plus 500   ml

Fosfor   (P)

limitat   cât este necesar

1-1.2   g (cu exc. DPAC: 1.5-2 g)

239   mg x 4=0.96 g

1.2 g

In Insuficienta Renala Cronica cu sindrom uremic, determinat de acumularea azotului in sange, nu se dau proteine !

Posttransplant renal se recomanda dieta hiperproteica (1.3-1.5 g/kg corp/zi) si hipercalorica (30-35 g/kg corp/zi) pentru prevenirea negativarii balantei azotate. In caz de febra, infectii, stres, cantitatea de proteine administrata poate creste pana la 1.6 – 2 g/kg corp/zi. Intr-un studiu pe pacientii aflati in tratament cu ciclosporina, uleiul cu omega3 si omega6 a avut efecte benefice asupra hemodinamicii renale si HTA. De asemenea, supravietuirea posttransplant a fost mai mare la pacientii la care s-au adaugat in dieta omega 3 si 6.

 

Dieta in boala renala terminala

Restrictie proteica !

 

Recomandari :

–          0.8 g/kg corp/zi din care 60% proteine cu valoare biologica mare, pentru pacientii cu RFG>55ml/min

–          0.6 g/kg corp/zi din care 60% cu valoare biologica mare, pentru pacientii cu RFG = 25 – 55 ml/min.

Pacientii trebuie monitorizati indeaproape pentru prevenirea riscului de malnutritie proteica.

 

Alt mecanism de calcul pt necesarul proteic :

–          60-80 g/kg corp/zi pentru uree serica<80mg/zi

–          40-60 g/kg corp/zi cand uree serica incepe sa creasca

–          20-25 g/kg corp/zi cand ureea serica are valori foarte mari

Magazinul Nutricor va recomanda:

Fresubin Renal

Survimed OPD

Nutricomp Renal

Nutrison Advance Peptisorb

Nutricomp Peptid

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.