Osteoporoza

Osteoporoza este o afectiune frecvent diagnosticata la varstnici, datorata perfuziei vasculare scazute, scaderii regenerarii tisulare, scaderii lipsei de efort. Insa, osteoporoza apare si la persoanele tinere, in special in cazul traumatismelor ce se soldeaza cu perfuza scazuta.

De ce ne sperie osteoporoza ? Una dintre consecinte este fractura, ce poate apare la o persoana aparent normala, care nu prezinta semne de deficit motor. O alta consecinta este aparitia durerii la nivelul articulatiilor mari, fapt ce afecteaza calitatea vietii.

Obiectivele terapiei pentru pacientii diagnosticati cu osteoporoza sunt cresterea perfuziei la nivelul tesuturilor adiacente si implicit a osului, intarirea osului prin incarcare mecanica controlata progresiva si scaderea in greutate.

La persoanele varstnice, scaderea in greutate se realizeaza preponderent prin regim si medicatie. Regimul presupune consum crescut de proteine si reducerea lipidelor si glucidelor, adica un aport diferit de nutrienti, fara excluderea categoriilor esentiale ce asigura o buna balanta metabolica.

Solutiile de nutritie enterala contin un amestec de proteine hidrolizate si aminoacizi, maltodextrina in loc de glucoza, trigliceride cu lant mediu ce pot fi transformate rapid in suport energetic.

Au fost remarcate de-a lungul timpului produsele Nestle cu adresabilitate ridicata catre persoanele varstnice, in Romania fiind comercializat cu succes Nutren Optimum Prebio, formula ce contine 50% proteine din zer si 50% cazeina. Produsul este flexibil, putand fi preparat in concentratii calorice ce variaza de la 1 kcal/ml la 1.5 kcal/ml.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.