Radioterapie / Chimioterapie

Desi radioterapia afecteaza toate tesuturile aflate in zona de interes, exista o problematica ridicata in cazul tratamentelor din sfera ORL. Pe langa inflamatie, leziuni locale la nivelul tegumetelor, productia in exces de saliva, cea mai mare problema este dificultatea la inghitire. Temporar sau definitiv, majoritatea pacientilor se va alimenta prin sonda nazo-gastrica. Insa unii pacientii activi social refuza acest lucru, desi inclusiv gustul este afectat.

In ambele situatii se recomanda formule hipercalorice, acestea putand sa ofere mai multa energie intr-un volum mai mic de solutie, respectiv 1.5 – 2 kcal/ml.

Din experienta pe care o avem, pacientii se simt mai bine cu solutiile de 2 kcal/ml, pe care le pot administra si pe sonda si oral. Sunt evitate gustul de ciocolata si cappuccino, fiind preferate gusturile de fructe.

Recomandam ca produse:

  • Fresubin 2 kcal Drink
  • Resource 2.0 Vanilla

In cazul radioterapiei la nivel abdominal inferior, la nivelul intestinului se produce inflamarea mucoasei, fapt ce duce la scaderea absorbtiei nutrientilor, in special la scaderea absorbtiei proteinelor.

Se recomanda formule ce contin peptide si/sau aminoacizi, respectiv:

  • Survimed OPD
  • Nutricomp Peptid
  • Nutrison Advance Peptisorb

In timpul curelor de chimioterapie, pacientul are o permanenta stare de epuizare, cu perceptia modificata a gusturilor si mirosurilor. Alimentatia este deficitara.

Se recomanda cantitati mici de hrana hipercalorica, servita rece.

Desi la pacientii oncologici este de evitat consumul de glucide de orice fel, in timpul curelor de radioterapie si chimioterapie, trebuie incurajat consumul oricaror alimente sunt pe placul persoanei.

Un produs de top este Supportan, acesta fiind creat special pentru pacientii oncologici, tinand cont de specificul bolii.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.